Общинският съветник Борис Бонев и неправителствената организация Спаси София внесоха сигнал

...
Общинският съветник Борис Бонев и неправителствената организация Спаси София внесоха сигнал
Коментари Харесай

Борис Бонев внесе сигнал в прокуратурата за обществените поръчки за улично осветление в София

Общинският консултант Борис Бонев и неправителствената организация " Спаси София "  внесоха сигнал в прокуратурата и Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) за договорите за уличното осветяване в София.

Според екипа на " Спаси София " подписаните предходната година два контракта за замяна и поддръжка на уличното осветяване в столицата са неизгодни, а цените на плануваните аварийни елементи са в пъти по-високи от пазарните - сред 3 и 77 пъти. Толкова е разликата в цената на консумативите за създаване на улично осветяване сред двете компании, спечелили публичната поръчка, твърди общинският консултант. Стойността на публичната поръчка е 73 млн. лв. без Данък добавена стойност, а срокът – 4 години, предават БНР и Нова телевизия.

" За изваждане на кабел от дирек едната компания желае 0.14 лева на метър, а другата желае 10 лева на метър. Стигат до лед лампа, която при едната компания е 3700 лева, а при другата е 600 лева ", твърди Борис Бонев.  

Сметките на Бонев демонстрират, че в зоните от София с по-високи цени за улично осветяване, ще бъдат построени и по-малко лампи. " В северната част на София ще могат да се създадат единствено 1043 осветителни тела, а в южната - 3781 бр. ", безапелационен е самостоятелният общински консултант.

" Разчитаме, че те ще извършат инспекция, която ще отбрани общественият финансов интерес на Столична община и на столичани и ясно ще разкрие дали има знаци за машинация и за породени вреди на столичния общински бюджет ", изясни още Бонев. 

Отговор на рецензиите пристигна от зам.-кмета по превоза Кристиян Кръстев в ефира на Нова телевизия. " Това са единични цени, Столична община дава приоритет на поддръжката, а не на построяването. Едната компания е заложила на по-високи цени при създаване, другата - при поддръжка ”, изясни Кръстев.

Зам.-кметът по превоз, в чийто сектор попада уличното осветяване на София, изясни, че се построяват лампи не отмерено на всички места, а там, където има потребност.

По данни на Столичната община, за предходната година за поддръжка на уличното осветяване са изплатени към 5 млн. лв., а за създаване са предоставени 2 млн. лв..

След разгласяването на данните от следствието на поръчките, направено от " Спаси София " министър председателят Кирил Петков разгласи, че ще разпореди инспекция по какъв начин общината е сключила такива контракти. Малко по-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди да стартира вътрешна инспекция на поръчките и договорите.

По този мотив от " Спаси София " разясниха за БНР, че  " госпожа Фандъкова на процедура да ревизира себе си, което е малко необичайно, поради че Столична община, на която тя е началник е възложител на тази социална поръчка ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР